Ελληνική αρχική σελίδα » Έρευνα » Συνέδρια - Ημερίδες

Διοργάνωση Συνεδρίων στη Φιλοσοφική

Τα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής διοργανώνουν ανέκαθεν συνέδρια, τα περισσότερα διεθνή, στα πλαίσια των ερευνητικών τους ενδιαφερόντων. Τα τελευταία τρία χρόνια η δραστηριότητα αυτή έχει τονωθεί, χάρη στην ενίσχυση από τον ΕΛΚΕ μέσω του ειδικού κονδυλίου το οποίο διαχειρίζεται η Κοσμητεία. Συγχρόνως, χάρη σε ένα δεύτερο κονδύλι, έχει αυξηθεί η συμμετοχή με ανακοίνωση των μελών της Σχολής σε συνέδρια στο εξωτερικό.

Συνολικά στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας διοργανώθηκαν στη Φιλοσοφική 55 ημερίδες και 70 συνέδρια. Όλα τα συνέδρια του ακαδημαϊκού έτους 2012-13 εντάσσονται στις επετειακές εκδηλώσεις της Σχολής.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν καθιερώσει ένα ετήσιο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών με διεθνή συμμετοχή.

Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Διεθνές Συνέδριο

«Διαμεσολάβηση και πρόσληψη στον γαλλο-ελληνικό πολιτισμικό χώρο»

από 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2013, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κοσμητεία

Fra Bartolomeo
Diego Velazquez

Θωμάς Ακινάτης

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) και το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Κοινότητας των Ιησουιτών στην Αθήνα διοργανώνουν ημερίδα αφιερωμένη στην Editio Princeps του έργου Summa Theologica του Θωμά Ακινάτη σε μετάφραση του Δημητρίου Κυδώνη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012, 15:00-18:00, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου).

Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας κ. Αμαλία Μόζερ και ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος. Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών, φιλόλογος π. Σεβαστιανός Φρέρης, τ.Ι. (Δημήτριος Κυδώνης – Θωμάς Ακινάτης και η εποχή τους), ενώ το έργο του Ακινάτη και τη μετάφραση του Δ. Κυδώνη θα παρουσιάσουν με εισηγήσεις τους ο Καθηγητής Θεολογίας κ. Ιωάννης Σπυράλατος (Ιστορική επισκόπηση της έκδοσης Δημητρίου Κυδώνη: Θωμά Ακινάτη, Σούμμα Θεολογική εξελληνισθείσα), η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας κ. Αμαλία Γλυκοφρίδη-Λεοντσίνη (Ο Δημήτριος Κυδώνης ως μεταφραστής του Θωμά Ακινάτη: Σχέσεις Ανατολής Δύσης), ο Καθηγητής Θεολογίας π. Michal Paluch, O.P. (Thomas Aquinas and Pseudo-Dionysius: two languages, the same purpose?) και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος (Συγκριτική Θεώρηση Ελληνικού και Λατινικού Μεσαίωνος).

Το έργο του Σχολαστικού φιλοσόφου και θεολόγου Θωμά Ακινάτη (π. 1225-74) θεωρείται κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη τη νεώτερης και σύγχρονης θεολογίας τού δυτικού Χριστιανισμού, αλλά και για τη συνολικότερη διαμόρφωση του φιλοσοφικού στοχασμού στην Ευρώπη από τα τέλη του Μεσαίωνα μέχρι και τους πρόσφατους αιώνες. To βασικό σύγγραμμα του Ακινάτη Summa Theologica μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά τον 14ο αιώνα από τον σημαντικό Βυζαντινό λόγιο, θεολόγο και πολιτικό Δημήτριο Κυδώνη (1324-98), μετάφραση η οποία παραμένει ως σήμερα η μοναδική στη γλώσσα μας.

Παράλληλα με αυτή καθαυτή τη σημασία της κυκλοφορίας του έργου του Ακινάτη στα ελληνικά, το μεταφραστικό εγχείρημα του Δ. Κυδώνη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις θεολογικές διαμάχες που έλαβαν χώρα στο ύστερο Βυζάντιο, με επίκεντρο τον ησυχασμό και τη θεολογία του Γρηγορίου Παλαμά, διαμάχες καθόλου άσχετες με το Σχίσμα των Εκκλησιών. Από αυτή την άποψη, μια σύγχρονη συζήτηση γύρω από τη Summa Theologica του Ακινάτη και τη μετάφραση του Δ. Κυδώνη έχει να προσφέρει πολλά τόσο στον ίδιο το στοχασμό πάνω στην ιστορία της φιλοσοφίας όσο και στο επίκαιρο και ουσιώδες ζήτημα του διεκκλησιαστικού διαλόγου και του οικουμενισμού.

Τμήμα Φιλολογίας

Αδελφοί Γκριμ και λαϊκά παραμύθια

Την Πέμπτη 22, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24/11/12 συνδιοργανώνεται από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλίας και Αιγαίου διεθνές συνέδριο με θέμα "Οι αδελφοί Γκριμ και το λαϊκό παραμύθι".

Το συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Κτήριο (Πανεπιστημίου 30) και στο Κτήριο Παλαμά ((Ακαδημίας 48 & Σίνα) του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 175 χρόνων της Φιλοσοφικής Σχολής και των 25 χρόνων από τη μεταφορά της στο κτήριο της Πανεπιστημιούπολης.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται εδώ.

 

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

«9ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Ανασκαφή & Έρευνα ΙΧ: Από το ερευνητικό έργο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης»

Η διημερίδα, στην οποία παρουσιάζεται το έργο των μελών του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης και διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια, επαναλαμβάνεται για ένατη φορά, τον Απρίλιο 2013 (25 και 26 Απριλίου), με τίτλο «9ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Ανασκαφή & Έρευνα ΙΧ: Από το ερευνητικό έργο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης».

Επί πλέον, στις 27 Απριλίου οργανώνεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Υλικότητα και Αρχαιολογία".

Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Διεθνές συνέδριο

Heinrich von Kleist

8-10 Δεκεμβρίου 2011.

Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών & Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Σπουδών Μέσης Ανατολής

Εκδήλωση με θέμα

Καζαντζάκης και Φαρτζ αλ-Χάικ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών & École Française d’Athènes

Διεθνές Συμπόσιο

Η πρόκληση του φύλου στις Οθωμανικές, Τουρκικές και Μεσανατολικές Σπουδές: Επιχειρώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση

1-2 Δεκεμβρίου 2011

Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην 150ή επέτειο της Ιταλικής Παλιγγενεσίας:

«Ελλάδα-Ιταλία: πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις»

 

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών & Εταρεία Μελέτης της καθ' ημάς Ανατολής

30/11/2011

Ημερίδα

Μετάφραση από τα Τουρκικά στα Ελληνικά: Θεωρητικά και Πρακτικά Ζητήματα

Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

12 Οκτωβρίου 2011

Διεθνές Συμπόσιο

Jose Maria Arguedas