Ελληνική αρχική σελίδα » Έρευνα » Επιστημονικές Διαλέξεις

Τμήμα Φιλολογίας

Ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με εισήγηση του καθηγητή Λαογραφίας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, καθιέρωσε Ετήσια Σεμιναριακή Διάλεξη, η οποία γίνεται κάθε φορά στη μνήμη ενός επιφανούς Έλληνα ή ξένου λαογράφου.

Η πέμπτη διάλεξη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Καθηγήτριας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άλκης Κυριακίδου Νέστορος (1935-1988). Η εφετινή διάλεξη θα γίνει από την αν. καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Χατζητάκη Καψωμένου, με θέμα: «Η χωροχρονική προσέγγιση του παραδοσιακού πολιτισμού από την Άλκη Κυριακίδου Νέστορος».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Την επιστημονική αυτή εκδήλωση θα προλογίσει ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και θα χαιρετίσουν η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου και ο Διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, καθηγητής Ιωάννης Πολέμης.

Στο έργο της Άλκης Κυριακίδου Νέστορος θα αναφερθεί η Λέκτορας Κοινωνικής Λαογραφίας Βασιλική Χρυσανθοπούλου και την ομιλήτρια θα παρουσιάσει ο Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Γεώργιος Θανόπουλος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Τμήμα Φιλολογίας

Την Πέμπτη 16 Μαΐου στην αίθουσα 740 και ώρα 12.00-15.00 θα γίνει η διάλεξη της Κας Κάππα (Πανεπιστήμιο Κρήτης) με θέμα:

Σύγχρονες Τάσεις στη Θεωρητική Ανάλυση της Γλώσσας: Φωνολογία

Τμήμα Φιλολογίας

Την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013, ώρα 11.00 π.μ. στο Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας, θα γίνει στο πλαίσιο των «Επιστημονικών Συναντήσεων» του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας η ομιλία του Καθηγητή Christopher Pelling (Regius Professor of Greek στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) με θέμα:

“Herodotus, Thucydides and the Origins of Biography”

Τμήμα Φιλολογίας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

ΔΙΑΛΕΞΗ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

του

ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ

Ερευνητή του Ινστιτούτου
Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου της Βιέννης

Θέμα:

Η ταυτότητα ως ιδεολογία; Η χρησιμότητα

του ερωτήματος στην ιστορική προσέγγιση

της βυζαντινής κοινωνίας εκ των κάτω.


Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, ώρα 15.00΄

Αίθουσα 826

Τμήμα Φιλολογίας

Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας σας προσκαλεί σε δύο διαλέξεις της Μαρίνας Τζακώστα, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Θέμα: «Η κατάκτηση της φωνολογίας από το ελληνόπουλο»

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013, 12:00 – 18:00, Αίθουσα 427, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια