Ελληνική αρχική σελίδα » H Σχολή » Επιτυχίες μελών, Τομέων και Τμημάτων

Διευθυντής ΕΠΚΔ: Α.Μαρκόπουλος

Συγχαίρουμε τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας κ. Αθανάσιο Μαρκόπουλο που είναι ο νέος Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Συνέντευξη του κ. Α.Μαρκόπουλου υπάρχει σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://www.tanea.gr/life-style/article/5010131/elenh-arbeler-thanos-markopoylos/

Διακρίσεις 2012-13

  • Η τρίλεπτη ταινία των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Αθήνας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του πανευρωπαϊκού φοιτητικού συνεδρίου UNICA στο Όσλο (10-13/10/12) τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Για πληροφορίες σχετικά με αυτό και το επόμενο συνέδριο και σύνδεσμο με την ταινία στο YouTube πατήστε εδώ.
  • O καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας κ. Αντώνης Λιάκος βραβεύτηκε με ένα από τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: του απονεμήθηκε το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2012 για το βιβλίο Αποκάλυψη, Ουτοπία και Ιστορία. Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης (εκδόσεις Πόλις).

Διακρίσεις 2011-12

  • Η θεατρική ομάδα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας διακρίθηκε ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφιότητες για να συμμετάσχει μαζί με εννέα ακόμα ομάδες στο 23ο διεθνές φοιτητικό φεστιβάλ θεάτρου στη Lyon (ReuTeuLeu), από τις 6 έως τις 10/2/2012. Οι φοιτητές Πάνος Γιαννακόπουλος, Βίκυ Χαλαύτρη, Avnjel Laska και Ελένη Τσέκου θα παρουσιάσουν την πρώτη πράξη του έργου του Αlain Badiou «Les Citrouilles».
  • Η κ. Στέλλα Πριόβολου, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για την απόδοση στην Ελληνική του μεσαιωνικού ερωτικού ποιήματος Rosa Fresca Aulentissima (18 Νοεμβρίου 2011).
  • Ο κ. Πλάτων Πετρίδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τιμήθηκε με το βραβείο Gustave Mendel 2011 της Académie des Inscriptions et Belles Lettres (Institut de France) για το βιβλίο του La céramique protobyzantine de Delphes. Une production et son contexte, Fouilles de Delphes V, Monuments figurés 4, École française d’Athènes – De Boccard, Paris – Athènes 2010. Η διάκριση αυτή απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνα επιστήμονα.
  • Ο κ. Γιώργος Μικρός, αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Κώστα Περήφανο, κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση σε σύνολο 13 διεθνών ερευνητικών ομάδων στον διαγωνισμό αυτόματης αναγνώρισης λογοκλοπής και αναγνώρισης συγγραφέα από το PAN 2011 Lab - Uncovering Plagiarism, Authorship, and Social Software Misuse στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου CLEF 2011 - Conference on Multilingual and Multimodal Information Access Evaluation στο Αμστερνταμ, 19-22 Σεπτεμβρίου 2011. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του συνεδρίου με τον τίτλο: Mikros, G. K. & Perifanos, K. (2011) Authorship Identification in Large Email Collections: Experiments Using Features that Belong to Different Linguistic Levels. In Proceedings of PAN 2011 Lab, 19-22 September 2011, Amsterdam.
  • Τρεις από τις 23 συνολικά προτάσεις που εγκρίθηκαν από τον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών στο πλαίσιο του προγράμματος "Θαλής" προέρχονται από τη Φιλοσοφική Σχολή:

Τη 2η θέση κατέλαβε η πρόταση της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής την κ. Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει τίτλο "Διεπιστημονική Μελέτη της Αφασίας στην Ελληνική Γλώσσα" (Levels of Impairment In Greek Aphasia: Relationship with Processing Deficits, Brain Regian and Therapeutic Implications)

Τη 13η θέση κατέλαβε το πρόγραμμα της κ. Γεωργίας Κοκκορού-Αλευρά, Καθηγήτριας του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, με τίτλο "Το ιερό του Απόλλωνος και ο υστερορωμαίκός οικισμός στην Aλάσαρνα της Κω" (The Apollo Sanctuary and the Late Roman Settlement in Halasarna [Kos]): The History of an Ancient Sanctuary, its Decline and its Final Transformation into a Late Roman/Early Christian Settlement).

Την 21η θέση κατέλαβε το πρόγραμμα της κ. Άννας Ταμπάκη, Καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, με τίτλο "Πολιτισμική και 'Εθνικός Χαρακτἠρας' στα ελληνικά περιοδικά του 19ου αιώνα" (Cultural Transfer and 'National Character' in Nineteenth Century Greek Periodicals).

Τα 23 εγκεκριμένα προγράμματα έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση

www.edulll.gr/wp-content/uploads/2011/10/TOTAL_FINAL_PROPOSALS_THALES.pdf