ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ

Το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου, πρώτης μέρας της εξεταστικής περιόδου για τη Σχολή μας, κλούβες των ΜΑΤ εμφανίστηκαν για να εγκαταστήσουν τις Ομάδες Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στην είσοδο της Ούλωφ Πάλμε της πανεπιστημιούπολης. Το ίδιο συνέβη και στο ΕΜΠ επί της οδού Κοκκινοπούλου. Όλα αυτά, δίχως να έχουν ενημερωθεί οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, και προφανώς και του ΕΜΠ.

Μετά από μία ταραχώδη θερινή περίοδο, κατά την οποία ψηφίστηκε ένας νόμος που θεωρείται απαράδεκτος από το σύνολο των εκπροσώπων των Μελών ΔΕΠ και όχι μόνο, η κυβέρνηση αποφάσισε, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και ενημέρωση, να προκαλέσει αναταραχή και να μην αφήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα να ξεκινήσει ομαλά αυτήν την ούτως ή άλλως δύσκολη ακαδημαϊκή χρονιά, ενεργοποιώντας το νόμο περί πανεπιστημιακής αστυνομίας την πρώτη μέρα μιας ήσυχης, όπως διαφαινόταν, εξεταστικής περιόδου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τονίζει εκ νέου την αντίθεσή του με την δημιουργία του θεσμού της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αμφισβητώντας τόσο τη χρησιμότητά του, όσο και τη δυνατότητα του σώματος να δράσει εντός της Πανεπιστημιούπολης.

- Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν εντολή για άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την πανεπιστημιούπολη και για έναρξη διαλόγου με τις παν/μιακες αρχές για το αν και κατά πόσο ένα τέτοιο σώμα (με τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος) θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της φύλαξης των ιδρυμάτων και την αύξηση του αισθήματος της ασφάλειας στις πανεπιστημιουπόλεις.

- Καλούμε την Σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές να πάρουν θέση απέναντι σε αυτήν την απροειδοποίητη εισβολή.

- Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούν το Ελληνικό πανεπιστήμιο απέναντι σε κάθε απόπειρα εργαλειοποίησης και στον αυταρχισμό.