ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΑΡΑΣ ΜΠΑΚΟΝΙΚΟΛΑ

Απώλεια Χαράς Μπακονικόλα

H Kοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Χαράς Μπακονικόλα.

Η Χαρά Μπακονικόλα γεννήθηκε στο Βόλο το 1948. Ήταν πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας (1971), γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974) και κάτοχος του κρατικού διδακτορικού διπλώματος (Doctorat d' État des Lettres et Sciences Humaines) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Université de Sorbonne, Paris IV), (1985). Το διάστημα 1975-1991 διετέλεσε Βοηθός και στη συνέχεια Λέκτωρ και Επίκουρος Καθηγήτρια στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1992 έως το 2010 καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φιλοσοφία του θεάτρου, θεωρία του δράματος, αισθητική του θεάτρου, αρχαία δραματουργία και δραματουργική ανάλυση. Υπήρξε η κύρια εισηγήτρια της υπαρξιστικής και φαινομενολογικής σκέψης στην Ελλάδα ως προς τη μελέτη του θεάτρου, είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια εισαγωγής των θεατρικών μαθημάτων στην τυπική εκπαίδευση και ασχολήθηκε συστηματικά τόσο με το ελληνικό (αρχαίο και νεώτερο), όσο και με το παγκόσμιο θέατρο. Υπήρξε πολυγραφότατη, με εκδόσεις πολλών βιβλίων, επιστημονικών μελετημάτων και μεταφράσεις δοκιμίων και θεατρικών έργων. Το κενό που αφήνει πίσω της είναι δυσαναπλήρωτο. Υπήρξε εξαιρετική συνάδελφος και υποδειγματική δασκάλα, με σπάνιο ήθος και μεγάλη προσφορά στην έρευνα, τη διδασκαλία και την ανάπτυξη τόσο της φιλοσοφίας, όσο και της επιστήμης και της τέχνης του θεάτρου.

H Kοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους συναδέλφους του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και ιδίως στη θυγατέρα της, τη συνάδελφο Ξένια Γεωργοπούλου. Ας είναι αιωνία η μνήμη της.