Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Κλασικής Φιλολογίας «Δέξιππος» σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βυζαντινής Φιλολογίας «Αρέθας» του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ διοργάνωσε διεπιστημονική ημερίδα με θέμα: "Η αναπηρία στην Αρχαιότητα και στο Βυζάντιο", με επιστημονικούς επιμελητές την κ. Σοφία Γεωργακοπούλου, Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ «Δέξιππος», και τον κ. Χάρη Μεσσή, ΕΔΙΠ Βυζαντινής Φιλολογίας. Εγκαινιάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή ένα νεοσύστατο επιστημονικό πεδίο σχετικά με την αναπηρία και τις σπουδές για την αναπηρία και συγχρόνως μια μεικτή μορφή επιστημονικής συνάντησης χάρη στη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Η ημερίδα κατόρθωσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των φιλολόγων, ώστε να διευρύνουν την έρευνά τους χάρη σε ειδικούς όμορων επιστημονικών πεδίων, όπως είναι η Ιστορία, η Ανθρωπολογία, η Αρχαιολογία, η Επιγραφική, η Νομική.
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, κ. Δημήτριος Δρόσος, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «οι δύο θεματικοί άξονες της ημερίδας συνθέτουν μία πολυπρισματική προσέγγιση του ζητήματος της σωματικής και νοητικής ετερότητας. Η συνομιλία της Φιλολογίας με τη Νομική, την Ιστορία και την Αρχαιολογία δημιουργεί ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου που υπερβαίνει τα στενά όρια των επιμέρους επιστημονικών κλάδων. Εξάλλου, η μελέτη των πηγών λειτουργεί ως πρίσμα μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται η στάση των κοινωνιών απέναντι στην αναπηρία, επιτρέποντας την εξαγωγή συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον». Επεσήμανε επίσης ότι ιδιαίτερα καίρια ήταν η συμβολή των νέων ερευνητών στην ημερίδα. Τα πόστερ που παρουσιάστηκαν ήταν απόρροια συστηματικής έρευνας μεταπτυχιακών φοιτητών του «Δεξίππου» και του «Αρέθα» και υποψηφίων διδακτόρων Αρχαίας Ιστορίας, Αρχαίας ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, με την καθοδήγηση της κ. Σοφίας Γεωργακοπούλου (η οποία είχε αυτή την πειραματική ιδέα), του κ. Χάρη Μεσσή και της κ. Αικατερίνης Καρβούνη. Ο κ. Δ. Δρόσος επεσήμανε ότι οι δώδεκα επιτοίχιες ανακοινώσεις εμπλούτισαν ουσιαστικά τη συζήτηση: από τη μελέτη των προσθετικών μελών στην αρχαιότητα και τη διερεύνηση των λεκτικών αναπηριών, έως την εξέταση της θρησκευτικής διάστασης του φαινομένου και την ανάλυση της σχετικής ορολογίας στα αρχαία ελληνικά και στα λατινικά, όλες οι εργασίες ξεχώρισαν για την επιστημονική τους μεθοδολογία και έπεισαν για τη δυναμική συνέχιση της έρευνας από τη νέα γενιά επιστημόνων.
Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Σοφία Γεωργακοπούλου ευχαρίστησε τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του «Δεξίππου», κ. Κατερίνα Αννίση, που είχε την αρχική ιδέα για το θέμα της αναπηρίας, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δεξίππου, που χρηματοδότησε την ημερίδα, και ιδιαιτέρως την κ. Ελένη Καραμαλέγκου, Ομότιμη Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, η οποία στήριξε αυτό το εγχείρημα από τα πρώτα στάδια και δέχθηκε να συντονίσει την πρώτη συνεδρία. Μαζί με τον κ. Διονύσιο Καλαμάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας και Διευθυντή του «Αρέθα», και εκ μέρους του κ. Χάρη Μεσσή, ευχαρίστησαν τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον που έδειξε καθ’όλη τη διάρκεια της ετοιμασίας, τους προσκεκλημένους εκλεκτούς ομιλητές, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους, συναδέλφους, φοιτητές, Καθηγητές από τη B΄βάθμια εκπαίδευση, ακτιβιστές για το ζήτημα της αναπηρίας, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση. Ειδική μνεία έγινε για την ευγενική προσφορά των εκδόσεων Πεδίο.
Η ιστορία της αναπηρίας είναι ανομοιόμορφη και πολύπλευρη. Όχι μόνο σήμερα αλλά και παλαιότεροι πολιτισμοί, ο αρχαίος ελληνικός, ο ρωμαϊκός, ο βυζαντινός, εξέφρασαν την ανάγκη να την ορίσουν. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό της αναπηρίας, Henri-Jacques Sticker, η σωματική ή η γνωστική διαφορά αποτελούσε τον κανόνα και όχι την εξαίρεση της ιστορικής μας πορείας.