ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο ΥΠΕΡΙΩΝ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΒΕΡΤΟΥΔΑΚΗ, ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Τρίτη 05 Ιουλίου 2022
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Υπερίων στα ερείπια των Αθηνών» του Βασιλείου Π. Βερτουδάκη, Αν. Καθηγητή τού Τμήματος Φιλολογίας

Μια βραδιά για το δεύτερο βιβλίο στην Περισπωμένη του Βασίλη Π. Βερτουδάκη (Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά 2019), το οποίο πραγματεύεται μια μεγάλη εποχή κι έναν μεγαλοφυή φιλόσοφο ποιητή. Επιχειρεί να ανατάμει την περίοδο του γερμανικού πνεύματος από τον Βίνκελμαν ως τον ύστερο Γκαίτε στο πεδίο όπου η εδραίωση της αυτοσυνειδησίας των Γερμανών ενοφθαλμίζεται καθοριστικά με την «επανανακάλυψη» της αρχαίας Ελλάδας. Το βιβλίο εστιάζει στον Φρήντριχ Χαίλντερλιν (1770–1843) και μάλιστα στο μυθιστόρημά του Υπερίων ή ο ερημίτης στην Ελλάδα.

Ο Βασίλειος Π. Βερτουδάκης είναι κλασικός φιλόλογος. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1965. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης· διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Από το 2013 διδάσκει Αρχαία Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών — το 2021 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής. Το βιβλίο του Αρισταίνετος, Ερωτικαί επιστολαί (Gutenberg 2018) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα Νέα Ελληνικά.
Από τις εκδόσεις Περισπωμένη κυκλοφορεί επίσης το έργο του: Friedrich Nietzsche, Για τη Φιλολογία. Θέσεις και αφορισμοί. Επιλογή κειμένων, μετάφραση, επιλεγόμενα. Δίγλωσση έκδοση (2019).

Δείτε την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ