ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΑΤΜΠΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Συμμετοχή του ΕΚΠΑ στα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού χώρου στο Σάτμπι της Αλεξάνδρειας

Από τον Αύγουστο του 2021, ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου μας, υπό την εποπτεία των καθηγητών Δημήτρη Πλάντζου και Νικόλα Δημάκη, συμμετέχει στο ανασκαφικό και αναστηλωτικό πρόγραμμα της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αλεξάνδρειας, που έχει ως στόχο την μελέτη και απόδοση στο κοινό του αρχαιολογικού χώρου του ελληνιστικού νεκροταφείου στην περιοχή Σάτμπι της ιστορικής πόλης.

Την Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023 εγκαινιάστηκε ο νέος αρχαιολογικός χώρος, από την υφυπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ghada Shalaby, τον Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Mostafa Waziry, την Αντιπεριφερειάρχη Αλεξανδρείας Jacqueline Azer, και τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄. Η παρουσίαση του χώρου έγινε από την καθηγήτρια Mona Haggag (Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξανδρείας) και τον Δρα Κυριάκο Σαββόπουλο (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης).

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από τους δύο καθηγητές, και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συμμετείχε παράλληλα στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Alexandria and Hellenism in Northern Egypt», το οποίο οργάνωσε από κοινού η Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξανδρείας και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, και σε επιτόπιο εργαστήριο αρχαιολογικής μελέτης με θέμα τα ταφικά έθιμα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας. Εντός του επόμενου έτους, θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες μελέτες από μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ με θέμα αρχαιολογικό υλικό από το Σάτμπι και την ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας.  

Για το Ανασκαφικό Πρόγραμμα της Ελληνιστικής Νεκρόπολης του Σάτμπι, βλ.: https://alex.arch.uoa.gr/

Για το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, βλ.: https://alex.arch.uoa.gr/gallery

[https://hub.uoa.gr/participation-of-nkua-in-the-opening-of-the-new-archaeological-site-in-sutby-alexandria/]