ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΛΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΧΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Τακτικό μέλος της ακαδημίας αθηνών ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του τμήματος φιλολογίας της ΦΛΣ του ΕΚΠΑ Χρ. Χαραλαμπάκης

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών την 20η Οκτωβρίου 2022, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξελέγη τακτικό μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα «Γλωσσολογίας-Διαλεκτολογίας» στη Β' Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γεννήθηκε στην Κρήτη (Ανατολή - Ιεράπετρας) το 1948. Το 1966 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ, την οποία διατήρησε καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Το 1971 έλαβε το πτυχίο του και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης (1972-1976). Ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1976) με τη διδακτορική διατριβή Φθάνω. Συμβολή στη νεοελληνική λεξικογραφία (Phthano. Ein Beitrag zur griechischen Wortforschung, Heidelberg 1976). Διετέλεσε συντάκτης του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών (1977-1983), ειδικός επιστήμονας (1979-1981), έκτακτος καθηγητής (1982) και καθηγητής πρώτης βαθμίδας (1983-1993) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, απ’ όπου μετακλήθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993-2000). Το 2000 μετακινήθηκε στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αφυπηρέτησε το 2015.

Το ερευνητικό του έργο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Την αρχαία και νέα ελληνική διαλεκτολογία και ηλεκτρονική λεξικογραφία, τη σχέση γλώσσας και λογοτεχνίας και τη γλώσσα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της υψηλής τεχνολογίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα γλωσσολογικής ορολογίας, με τη θεωρητική γλωσσολογία και την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, ενώ δεν παύουν να τον ενδιαφέρουν υφολογικά και κοινωνιογλωσσολογικά προβλήματα και θέματα ορθής χρήσης της Νεοελληνικής. Τον Ιούνιο του 2003, η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τού ανέθεσε ομόφωνα τον επιστημονικό συντονισμό ενός νέου Χρηστικού Λεξικού της νεοελληνικής γλώσσας, το οποίο κυκλοφορήθηκε το 2014 (Αθήνα 2014, σσ. 1819).