ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΩΝΟ ΠΟΙΗΤΗ ZBIGNIEW HERBERT

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΩΝΟ ΠΟΙΗΤΗ ZBIGNIEW HERBERT

Το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στον Πολωνό ποιητή ZbigniewHerbert με αφορμή την 100ή επέτειο από τη γέννησή του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Επιτετραμμένος της Πολωνικής Δημοκρατίας κ.WojciechPonikiewski. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Δημήτριος Δρόσος καθώς και η Πρόεδρος του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών κ. Τατιάνα Μπορίσοβα.

Η πρώτη ομιλία εκφωνήθηκε από τον κ. Χάρη Βλαβιανό, ποιητή και μεταφραστή, ο οποίος μίλησε για την ποίηση του ZbigniewHerbert, μεταξύ άλλων για την πολιτική της διάσταση και για το στοιχείο  της ειρωνείας. Ο κ. Βλαβιανός διάβασε, επίσης, μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματα του Ηerbert σε δική του μετάφραση. Στη συνέχεια, η κυρία ΙουστίναΣλόβικ, μορφωτική ακόλουθος στην Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας και μεταφράστρια, παρουσίασε το ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα δοκιμιακό έργο του Herbert. Η κ. Σλόβικ και η κ. Ζουλκιέβιτς, επίσης μεταφράστρια, διάβασαν αποσπάσματα από τα δοκίμια του Χέρμπερτ «Νεκρή φύση με χαλινάρι» και «Λαβύρινθος στη θάλασσα» σε δική τους μετάφραση.

Παράλληλα, στον προθάλαμο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής φιλοξενείται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024 έκθεση αφιερωμένη στον Πολωνό ποιητή, με την ευγενική παραχώρηση της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.