ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΠ. ΤΕΓΟΥ «ΤΟ ΘΑΥΜΑΖΕΙΝ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ DESCARTES ΣΤΟ ΣΚΩΤΙΚΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ»

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022
Διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή Σπ. Τέγου «Το θαυμάζειν στη νεωτερικότητα: από τον Descartes στο Σκωτικό Διαφωτισμό»

Στο πλαίσιο του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ «Αφορμές Διαλόγου», την Παρασκευή 13/5/2022, στις 19:30, ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Σπ. Τέγος (Παν. Κρήτης) θα παρουσιάσει το θέμα: «Το θαυμάζειν στη νεωτερικότητα: από τον Descartes στο Σκωτικό Διαφωτισμό»

Περίληψη

Στη διάλεξή μου θα επικεντρωθώ αρχικά στη γενεαλογία του διανοητικού πάθους του θαυμασμού (admiration) κατά την μετάβαση του από τις προ-καρτεσιανές στις καρτεσιανές πραγματεύσεις. Σε αυτές αποσυνδέεται από κάθε αξιολόγηση του θαυμαστού αντικειμένου, χωρίς αυτή η αξιακή ουδετερότητα να αποτελεί ανάχωμα στις καταχρήσεις που οδηγεί το απαραίτητο, στη μετρημένη χρήση του, πάθος για τη μνήμη και τη θεωρητική έρευνα. Ο εκστατικός θαυμασμός μετατρέπει την φιλομαθή περιέργεια σε ήπια θρησκοληψία κι εμμονή στο αξιοθαύμαστο για το αξιοθαύμαστο. Στη συνέχεια θα μελετηθεί ο μετασχηματισμός του διανοητικού πάθους, από την καρτεσιανή παράδοση στο εγχείρημα της Εγκυκλοπαίδειας των D'Alembert και Diderot και, τέλος, στη βρετανική συναισθηματοκρατία, με έμφαση στο Σκωτικό Διαφωτισμό.
Θα αναδειχθεί έτσι ο σταδιακός μετασχηματισμός του διανοητικού πάθους του θαυμασμού σε διανοητικό συναίσθημα, αντίστοιχο της περιέργειας, μέσω της κριτικής της συστηματικής εμμονής κάθε μεταφυσικού συστήματος.

uoa.webex.com/uoa/j.php

Meeting number: 2732 404 3322

Password: PFy9JvDs8j6

Δείτε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των διαδικτυακών διαλέξεων