Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Η Φιλοσοφική Σχολή δίνει πολύ μεγάλη σημασία στους διεθνείς δεσμούς που πάντοτε είχε και εκείνους που δημιούργησε τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο στην έρευνα όσο και στη διδασκαλία.

Έρευνα

Οι πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές διεθνείς δημοσιεύσεις και η συμμετοχή με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια των μελών της, καθώς και η συμμετοχή στην οργάνωση τέτοιων συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναδεικνύονται στα βιογραφικά σημειώματα στις ιστοσελίδες των Τμημάτων, καθώς και στις εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις των τελευταίων ετών.

Η επιστημονική αυτή δραστηριότητα συνοδεύεται από διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ είτε ατομικά είτε ως Τομείς. Στα προγράμματα αυτά, τα οποία παρέχουν απασχόληση και εμπειρία σε φοιτητές, θα πρέπει να προστεθούν οι ανασκαφές στο εξωτερικό.

Τα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλολογίας διατηρούσαν ανέκαθεν ισχυρούς δεσμούς με τις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα που λειτουργούν στην Αθήνα, καθώς η κάθε πλευρά διαθέτει στα μέλη της άλλης την χρήση των βιβλιοθηκών και των άλλων μέσων που διαθέτει και ενθαρρύνει την επιστημονική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Μέλη της Σχολής συχνά προσκαλούνται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και μέλη ξένων πανεπιστημίων συχνά έρχονται στην Ελλάδα για ομιλίες, πολλές φορές στα πλαίσια των ερευνητικών σεμιναρίων που οργανώνουν Τομείς ή Τμήματα.

Διδασκαλία

Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει επίσης διεθνή διάσταση. Πολυάριθμες συμφωνίες Erasmus και αρκετά διεθνή προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών εξασφαλίζουν όχι μόνο διδακτικά πλεονεκτήματα, αλλά, χάρη στις μετακινήσεις διδασκομένων και διδασκόντων, ευκαιρίες για αποτελεσματικότερη διεθνή συνεργασία στο πεδίο της έρευνας. Αρκετοί ξένοι φοιτητές συμμετέχουν στα προπτυχιακά και κυρίως στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Πολύ σημαντικό ρόλο για τη διεθνή παρουσία της Φιλοσοφικής Σχολής διαδραματίζει το Διδασκαλείο της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας. Το μόνιμο κοινό του περιλαμβάνει τους φοιτητές Erasmus που έρχονται στα πανεπιστήμια της Αθήνας, αλλά κυρίως μετανάστες, η ομαλή ένταξη των οποίων στην κοινωνία είναι πρωτεύουσας σημασίας ζήτημα, το οποίο είναι επιπλέον κρίσιμο για τη διεθνή εικόνα της χώρας. Σπουδαιότατο όχημα θετικής προβολής της Ελλάδας στον διεθνή χώρο θεωρούμε ότι είναι και τα προγράμματα του Πανεπιστημίου τα οποία υποστηρίζει γραμματειακά και διδακτικά το Διδασκαλείο, με προεξάρχον το πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι υποτροφίες αυτές χορηγούνται κάθε χρόνο σε φοιτητές και καθηγητές όλων των επιστημονικών κλάδων που ασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο με την Ελλάδα και παρέχουν έξι εβδομάδες εντατικών μαθημάτων Νέας Ελληνικής, ένα πρόγραμμα διαλέξεων με ποικίλα θέματα και εκδρομές σε περιοχές αρχαιολογικού, ιστορικού και γενικότερα πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Οι διεθνείς δεσμοί ενισχύονται από την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα σε επιφανείς ξένους εκπροσώπους όλων των κλάδων των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και από την απονομή στο εξωτερικό ανάλογων τίτλων σε μέλη της δικής μας Φιλοσοφικής Σχολής.