ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΟΤΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024
Απώλεια Ιφιγένειας Μποτουροπούλου

H Kοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ιφιγένειας Μποτουροπούλου.

Η Ιφιγένεια Μποτουροπούλου υπηρέτησε επί σειρά ετών το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο επιστημονικό πεδίο της «Ιστορίας του Γαλλικού Πολιτισμού», με σπάνιο ήθος και απόλυτη αφοσίωση. Διακρινόταν για την ευγένεια και την προσήνειά της, ήταν δε ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους συναδέλφους και τους φοιτητές της.  

Υπήρξε πολυγραφότατη, με εκδόσεις και μεταφράσεις βιβλίων, καθώς και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Βαρύνουσας σημασίας ήταν μεταξύ άλλων οι μελέτες της για τον Ernest Renan, οι δημοσιεύσεις της με σημείο αναφοράς τις διαπολιτισμικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας και το πλούσιο μεταφραστικό της έργο –έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων Ernest Renan, Émile Zola, Pierre Loti, Georges Bernanos, Julien Gracq.  Με τη συμμετοχή της στη διεθνή ερευνητική ομάδα ITEM (Institut de Technologie des Manuscrits Modernes) του CNRS, αλλά και σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια συνέβαλε στην εξωστρέφεια όχι μόνο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, αλλά και του ΕΚΠΑ γενικότερα.

Αγαπητή συνάδελφος, εξαίρετη επιστήμονας και αφοσιωμένη δασκάλα, η Ιφιγένεια  Μποτουροπούλου αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

H Kοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους συναδέλφους του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.