Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εικαστική περιδιάβαση στη Φιλοσοφική Σχολή, μια εκδήλωση που οργανώθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής, εν όψει της λήξης του ακ. έτους 2022-2023.
Η περιδιάβαση ξεκίνησε από τον 9ο όροφο της Σχολής, έξω από την αίθουσα 917, όπου έχει ήδη φιλοτεχνηθεί αφαιρετική σύνθεση του Γιάννη Παπαγιάννη με αφορμή της το μουσικό έργο «Εόντα» του Ιάννη Ξενάκη. Στη συνέχεια, πολυάριθμα μέλη της ΦΛΣ που συμμετείχαν σ’ αυτή την περιδιάβαση διήλθαν από τα ακόλουθα σημεία, με ξεναγό τον συνάδελφο Δημήτρη Παυλόπουλο, καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης, αλλά και τον ομότιμο καθηγητή της Σχολής κ. Μάνο Στεφανίδη, επίσης ιστορικό της Τέχνης: στον 8ο όροφο,στο graffiti της παλαιάς φοιτήτριας του ΦΠΨ Κατερίνας Ζαφειροπούλου (2012), που αντιγράφει τον πίνακα του René Magritte (1898-1967) «Διπλό Μυστικό» (1927, Centre Georges Pompidou)· στον 7ο όροφο, στους δύο πίνακες της ζωγράφου Ειρήνης Κόκκορη, μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Τμήματος Φιλολογίας· στον 6ο όροφο, στην προτομή του Γεωργίου Ν. Χατζιδάκι, έργο του γλύπτη Βάσου Καπάνταη (1981)· στον 5ο όροφο, στην «Έναστρη Νύχτα» του Vincent van Gogh (1853-1890), μεταφερμένη σε μνημειακή κλίμακα από τη φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Μαριλένα Ρουμελιώτη, αλλά και στη διαρκούσα έκθεση ζωγραφικής του Γεράσιμου Δανάλη «Ζωγραφικές αποτυπώσεις του φυσικού περιβάλλοντος»·στον 4ο όροφο, στο αμφιθέατρο 433, που πρόσφατα καλλιτεχνουργήθηκε από τις εικαστικούς Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα (και απόφοιτο του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας) και την Κέλλυ Κουμαριανού, αλλά και στα διάσπαρτα φιλοτεχνημένα εκεί -από φοιτήτριες/φοιτητές της Σχολής- graffiti, μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη εικαστική παρέμβαση του Ριχάρδου Φώσκολου· στον 3ο όροφο, στην «Περσέπολι του Ιάννη Ξενάκη», εμπνευσμένα φιλοτεχνημένη από τον Γιάννη Παπαγιάννη, αλλά και στην περιώνυμη «Οδύσσεια» του Γιώργου Κόρδη, καθώς και στην έκθεση αεροφωτογραφιών της ομάδας Athens Photo World, ακόμη και στις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις της Κέλλυς Μοίρα στη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας· στον 2ο όροφο, στα «Ηρακλείτου Αποσπάσματα», ευρηματικό έργο του αν. καθηγητή Τέχνης και Τεχνικής της Τοιχογραφίας και των Φορητών Εικόνων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Δημοσθένη Αβραμίδη, αλλά και στον πίνακα του Κωνσταντίνου Μακρόπουλου «Σύνθεση με έξι μορφές» (1996, από τη Συλλογή Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης), καθώς και στο άγαλμα «Αθηνά», έργο του γλύπτη Βαγγέλη Μουστάκα (1988).
Η περιδιάβαση συνεχίστηκε σε εξωτερικό χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου το «Ἡμερολόγιο ἑνὸς ἀθέατου Ἀπριλίου», έργο του εικαστικού καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο Simple G, που απεικονίζει μια κοπέλα, καθήμενη σε εσωτερικό χώρο, να διαβάζει την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996), και κατέληξε στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου πλέον δεσπόζουν στον μεν προαύλιο χώρο η «Νίκη» του Νεκτάριου Κοντοβράκη και η εικαστική ερμηνεία από τον Γιώργο Κόρδη του καβαφικού ποιήματος «ἘπιτύμβιονἈντιόχου βασιλέως Κομμαγηνῆς», στη δε είσοδο οι υπό τον τίτλο «Κρατήρες» καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του Βασίλη Παπαγεωργίου και ο πίνακας του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα «Βαρέλι σε πέτρες».
Στην περιδιάβαση συμμετείχε πλήθος μελών και φίλων της Φιλοσοφικής Σχολής, μεταξύ των οποίων και οι Πρόεδροι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, κα Αναστασία Γεωργάκη, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, κα Κατερίνα Καρακάση, Ψυχολογίας, κ. Σπύρος Τάνταρος, Παιδαγωγικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Δημήτρης Φωτεινός, καθώς και οι Αναπληρωτές Πρόεδροι των Τμημάτων Ψυχολογίας, κα Κατερίνα Γκαρή και Φιλοσοφίας, κ. Γιώργος Στείρης. Παρέστησαν επίσης και ομίλησαν αρμοδίως στον όμιλο των συμμετεχόντων και οι καλλιτέχνες Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα, Μαριλένα Ρουμελιώτη, Γιάννης Παπαγιάννης, Γεράσιμος Δανάλης, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο Νεκτάριος Κοντοβράκης.
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής εύχεται σε όλα τα μέλη της Σχολής
«καλό καλοκαίρι»!